top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKhawla Shehadeh

Hoop

Bijgewerkt op: 23 feb.


Ik kijk niet zoveel TV maar sinds kort hebben wij Ziggo. Jarenlang heb ik geen reguliere TV gekeken en wat mij nu opvalt is hoeveel negativiteit er is. De natuur dat naar de gallemiezen gaat, de financiële crisis door hoge energieprijzen en sky-high inflatie, jonge volwassenen die geen eigen huis kunnen betalen en thuis blijven wonen, de hartverscheurende oorlog in Oekraïne, het tekort aan personeel dat groei van bedrijven belemmert en meer werkdruk legt op minder mensen, need I say more?


Je moet sterk in je schoenen staan wil je dit allemaal van je af kunnen laten glijden en je gemoedstoestand er niet door laten beïnvloeden. Zo sterk ben ik helaas niet. Maar wat ik wel weet, is dat er altijd hoop is. Vandaar dat ik in deze eerste blog van het jaar aandacht wil schenken aan hoe je hoop levend kunt houden. Lees hier 4 tips:

1. Onderschat jezelf niet

We denken vaak over onszelf in termen die ons tekort doen. Je rekent jezelf af op de laatst gespeelde wedstrijd in plaats van het spoor van overwinningen daarvoor. Er is hoop in het nu omdat jij voor hetere vuren hebt gestaan. Je hebt genoeg uitdagingen en tegenslagen in je leven gehad en je hebt je er doorheen geleefd. Dag voor dag, week voor week, maand voor maand, jaar voor jaar. Je hebt je aangepast, je hebt je ontwikkeld, je hebt je verdiept, je hebt andere keuzes gemaakt, en je hebt je niet laten kisten. Je piekert nu, over grote en kleine dingen, maar dat is niets nieuws. In het verleden is het allemaal goed gegaan of ergens goed voor geweest. Veel van wat je nu hebt en bereikt hebt, waren ooit jouw doelen en dromen. Vertrouw daarom op jouw veerkracht en kwaliteiten om positief te blijven over de toekomst.

2. De natuur wint altijd

Hoe fragiel de natuur soms kan zijn, we moeten het niet onderschatten. De natuur heeft mystieke krachten en overwint uiteindelijk altijd. Kijk maar naar het herstel van de natuur gedurende de corona lockdown. Water werd weer doorzichtig op veel plekken, de lucht weer blauw, minder CO2 in de lucht etc. Laat de stoep en straat een paar maanden met rust en zie hoe snel het overwoekerd raakt met onkruid, groen en bomen uit het niets. We kunnen als doorsnee individu alleen maar ons best doen om zo min mogelijk schade aan de natuur aan te brengen. Het houdt ergens op. Puntje bij paaltje grijpt de natuur in. Ook al betekent het dat we eindigen als Atlantis op de bodem van een oceaan. Oh wacht, dit was een blog over hoop…

3. Er is zoveel goeds in de wereld

Het is wellicht niet spetterend en zeker geen breaking news, maar als je om je heen kijkt, zijn er ontelbare gebaren van liefde en vriendelijkheid. Ouders die hun kroost beschermen en een mooie tijd willen geven, mensen die gul doneren aan goede doelen, dieren die geadopteerd worden in liefdevolle gezinnen, een buurman die op je planten past, een oprecht compliment waardoor je je gezien voelt, vrienden die hun hulp of luisterend oor aanbieden, een kopje thee naast je bed als je je ziek voelt, een medereiziger die de deur ophoudt terwijl jij aan komt rennen, mensen die jouw foutjes in het verkeer geruisloos opvangen waardoor er geen ongeluk ontstaat, een cassière die een grapje maakt met een eenzame oudere man, etc. etc. Als je er aandacht aan geeft, dan ga je alleen maar meer van zien. Dit soort kleine dingen, ze zijn helemaal niet klein. Ze geven hoop voor de mensheid.

4. Groter perspectief

We kunnen ons soms verliezen in de problemen van ons dagelijks bestaan. Ons leven en al haar grillen lijkt het universum te beslaan. Het helpt daarom om af en toe uit te zoomen en naar de dingen te kijken vanuit een veel breder perspectief. Tijd is iets dat oneindig is. Voor de big bang, na de big bang, tijd gaat gewoon door. Jou is een heel heel piepklein stukje van deze tijd gegeven. Dat is jouw leven. In het spectrum van de kosmos, is het absoluut nietig. Stel jezelf de vraag hoe je terug zou kijken naar dit moment of dit probleem als je 100 bent? Hoe erg is het als je die baan niet krijgt of als je geen maatje 36 meer kunt dragen? Het is allemaal relatief en je vindt altijd wel een weg, kijk maar eens over je schouder, dat heb je al zo vaak gedaan namelijk.

Op deze manier kunnen wij hoop levend houden. Dat hoop ik tenminste wel. Dat gezegd hebbende, wil ik jullie nog de beste wensen doen voor 2023. Dat het een jaar mag worden waarin je veel goeds mag vinden en ontvangen en dat je van hetzelfde door kunt geven aan anderen.

Wens je een hoopvolle eerste maand van het jaar,

Veel liefs,18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verdwaald

Comments


bottom of page