top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKhawla Shehadeh

Niet lang en gelukkig

Bijgewerkt op: 1 apr.

Elk mens wil gelukkig zijn. De Amerikaanse Declaration of Independence (4 Juli 1776) noemt Life, Liberty and the pursuit of Happiness als onvervreemdbare rechten van ieder mens. Elk wezen wil groeien naar het licht. Het is de motivatie voor alles wat we doen, of niet dan? We doen heel veel moeite om in ons leven geluk te ervaren. Ieder van ons geeft er in zijn leven een eigen invulling aan, wellicht, maar het beoogde doel is hetzelfde. De een heeft een drukke baan, dure auto en gaat misschien elk weekend 100 km fietsen en een ander heeft een parttime baan, 2 katten en leest een boek op de bank. We maken allemaal verschillende keuzes. Maar wat is gelukkig zijn?


Hoe betrouwbaar zijn we in het vaststellen van wat ons geluk gaat brengen? En waarom heeft alles wat we tot nu toe gekozen hebben ons niet voor eens en voor altijd gelukkig gemaakt? We lijkt of wij streven naar een doel dat niet helemaal duidelijk is wat het is. Wat geeft geluk en voor hoe lang kan ik verwachten er gelukkig van te zijn voordat er weer iets anders nodig is om mij gelukkig te maken? Vandaag is het deze partner, deze baan, dit huis, een gezin, deze auto en morgen is het misschien een andere partner, baan, huis, auto, etc. Niet alleen smelt het gevoel van geluk als sneeuw voor de zon als we een verlangen vervuld hebben, het kan zelfs op termijn een averechts effect hebben. Wat vandaag een bron van geluk is of lijkt, kan morgen juist weer een bron van zorgen, stress, spanning, pijn, verdriet en ziekte worden. Ik herinner dat ik na een crashdieet 18kg was afgevallen, wat een succes maar ik kon er helemaal niet van genieten, ik raakte in een zware somberheid door een vitamine B te kort. Of de keer dat ik dolgelukkig was dat ik een nieuwe baan had na mijn studie om vervolgens in de eerste maand doodongelukkig op kantoor te zitten omdat het helemaal niet bleek te zijn wat ik ervan had verwacht.


Naast het feit dat dingen anders kunnen uitpakken dan je dacht, verandert alles ook nog eens continu. Door het ouder worden, nieuwe inzichten krijgen en door levenservaring, ben je zelf ook constant aan het veranderen. Je reageert anders dan je vroeger reageerde, je hebt andere principes gekregen, je gaat anders met mensen om, je maakt andere keuzes, je hebt andere doelen, je smaak is veranderd (in kleding, eten, manier van ontspanning en vermaak, etc.). Dus wat vandaag geluk lijkt te gaan brengen, is morgen alweer achterhaald.


En oh jee als het even niet mee zit. Dan wil je nog harder rennen om weer gelukkig te zijn. Zeker in het Westen, lijkt het een taboe om niet gelukkig te zijn. Dat moet je verbergen en zo snel mogelijk rechtzetten. Zo worden slechte gewoonten geboren zoals roken, drinken, snacken, drugs etc. Als je het even niet op een rijtje hebt, een mindere dag hebt, als je je klein en angstig voelt in de grote wereld, als je het benauwd krijgt van je eigen en andermans verwachtingen, als je somber bent zonder reden, als je niet in een perfect lichaam leeft, of als je niet altijd even extrovert of assertief kunt zijn, of simpelweg niet weet wat je wilt, in deze Hollywood-style opvatting van een maakbare wereld, staat het gelijk aan falen. Het ligt gewoon aan jezelf.


Snel geluk vinden, daar helpt de consumptie maatschappij er graag bij. Allerlei producten die beloven je heil te brengen. Zoals hier een tube van Rituals die "peace and tranquility" belooft. Inmiddels wel een berg aan potjes, tubes en flesjes opgemaakt in mijn leven zonder een significant noch blijvend resultaat.


Tussen gelukkig zijn en niet gelukkig zijn ligt de fijne grens van tevredenheid. De dunne lijn tussen genoeg hebben en niet genoeg hebben. Tevredenheid vraagt niet veel. Je kunt namelijk tevreden zijn op elk ogenblik, simpelweg door te zijn met aandacht voor je adem of voor het moment waar je in leeft. Het is moeilijk te omschrijven wat het is maar het is zo groot en heeft zo’n impact op de gemoedsrust. Het klinkt zo saai en smaakloos “tevredenheid” maar het is alles behalve. Het is juist krachtig, allesomvattend en rustgevend. Het is een bevrijding van mijn slaaf-achtige jacht naar meer. Maar hoe verkrijg je tevredenheid?


Mijn boeddhistische meester gaf mij een keer deze tip: Denk vaker “ik heb dit niet nodig”. Ik heb het niet nodig, nee, want het is al goed. Ok, dit geldt niet voor je basisbehoeften uiteraard en dingen waar je echt voor wilt gaan in je leven, maar misschien kun je jezelf vaker afvragen: “Heb ik dit echt nodig om gelukkig/tevreden te zijn?” En heel vaak zal het antwoord “nee” zijn. Wat een rust geeft dit. Je hoeft er niet achteraan te rennen, je hoeft even niks, het is al goed. Dan ben je al waar je wilt zijn.


Bedankt voor het lezen van deze blog, wil je meer blogs lezen, kijk dan hier.


Hartelijke groeten,
26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verdwaald

Schuldgevoel

댓글


bottom of page