top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKhawla Shehadeh

Wederopstanding

Bijgewerkt op: 23 feb.


Pasen staat voor de wederopstanding. Of je nou in het levensverhaal van Jezus gelooft of niet, wederopstanding is iets wat we allemaal weleens zijn ondergaan.


Ondanks mijn boeddhistisch en islamitische achtergrond, ben ik ook nog eens geboren en opgegroeid in Nazareth. Dé hometown van Jezus Christrus. Dat hij ooit bestaan heeft, is geen geloof voor mij, het is een feit. Ik ging naar de St. Jozef school in Nazareth. Vanuit mijn klaslokaal keek ik uit op de plek van het huis van de Moeder Maria. Ik twijfel daar niet aan, dat dit historisch klopt. Net zo min als dat ik in Leiden de plek van de geboorte van Rembrandt kan bezoeken of in Den Haag het huis waar Spinoza heeft gewoond.


Voor mij is Jezus een held. Iemand die tegen alle bestaande normen en regels in ging en het pad van zijn eigen hart volgde. Hij verkondigde liefde en vergeving. Ondanks al zijn goedheid, werd hij verraden, hij leed ondraaglijk aan het kruis, dagen lange marteling moet dat geweest zijn voordat hij stierf. Maar zijn lichaam was de volgende dag verdwenen want hij was wederopgestaan. Zelfs de dood was voor hem niet een reden om bij de pakken neer te zitten. Er is veel te doen, als niet op aarde, dan elders.


Ok, dit is misschien ietwat mijn eigen interpretatie van pasen, niet persé dezelfde als die van de gelovige christenen, no offence intended. Toch is voor mij de wederopstanding zo een mooie en krachtige boodschap. We zijn gemiddeld zo’n 75 jaar op de wereld en je maakt heel wat mee. Nietwaar? Je krijgt wat je niet wil en je verliest datgene waar je aan gehecht bent. Het verlies van geliefden, verlies van zekerheid, verlies van je bezittingen, verlies van je onschuld, verlies van een tijdperk in je leven, verlies van je schoonheid, verlies van je dromen. Je krijgt teleurstellingen, conflicten, ongewenste drama, vervelende collega’s, je krijgt kritiek, je wordt verkeerd begrepen, je wordt gepest, je wordt niet serieus genomen, je krijgt een depressie of een burn-out.


De vraag is: “then what?”. Het is moeilijk, het is verschrikkelijk, het is hartverscheurend en het is vreselijk eenzaam. Dat hebben wij allemaal wel eens moeten doormaken. Toch zijn we er allen nog. Wij zijn ondanks alle ellende en tegenspoed weer opgestaan. We hebben het licht weer op ons laten schijnen totdat wij er voorzichtig heen konden gaan. We hebben daarna weer geluk kunnen beleven en we zijn er sterker en wijzer door geworden.


Laat deze pasen een viering zijn van de wederopstanding van ons allen. Dat we altijd in het licht zullen blijven geloven, hoe donker het soms ook is. Blijf in jezelf geloven, in je eigen veerkracht, het licht dat in jou huist. Ook dit gaat voorbij en dan sta je weer op.


Wens ons allen een fijne pasen!20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verdwaald

Comments


bottom of page