top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKhawla Shehadeh

Zelfverwijt

Bijgewerkt op: 23 feb.


Deze keer is de nieuwsbrief later in de maand dan je van mij gewend bent. Misschien zit je er helemaal niet mee of is het je zelfs niet eens opgevallen. Maar in mijn hoofd vertel ik mezelf allerlei verhalen over wat mensen van mij vinden. Dat het nooit wat met mij wordt als ik niet consistent ben, als ik geen ijzeren discipline heb of als ik niet onuitputtelijke energie blijf steken in mijn bedrijf. Mensen hebben veel te lang niks van mij gehoord. Straks ben ik verleden tijd…

Feit is alleen dat energie niet onuitputtelijk is en dat ik geen ijzeren discipline heb. Ik wil graag bijdragen en ik wil dolgraag groeien als bedrijf, als coach, als trainer maar boven alles als mens. En dat laatste vraagt op zijn tijd om wat stilte, begrip en rust. De tijd nemen om te reflecteren over waar ik sta, tevreden te zijn met wat er is en wat ik al bereikt heb. Door de tijd te nemen, krijg ik de kans om in te zien dat het eigenlijk al heel mooi is. Pas op de plaats nemen om weer bij mezelf in te checken en rustig om mij heen te kijken. Onderzoeken of alle lichaamsdelen er nog aan zitten en kijken wat daar aan onderhoud nodig is. Meer aandacht voor slaap, gezonde voeding, beweging en heel veel meditatie natuurlijk. Ik schrijf je nu ook vanuit een klein weekje retraite in het bos. Ik hoor vogeltjes buiten en de regendruppels op het dak vallen. Wat een ontspanning en vertrouwen geeft dit mij. Ik voel zoveel ruimte en dankbaarheid. En als ik mij zo voel, komt de nieuwsbrief ineens vanzelf.


Er is meer zelfcompassie nodig in ons leven. We gaan zo vaak voorbij aan onszelf. Wij verwijten onszelf van alles wat we beter, meer of juist minder hadden/zouden moeten doen. We hebben oordelen over onszelf zoals lui, afgeleid, té gestressd, té bang. Oordelen en zelfverwijten maken de situatie alleen maar erger. Ten eerste, motiveren ze niet om te beginnen aan de verandering die je wilt maken. Ten tweede, maken ze geen contact met wat er werkelijk aan de hand is: de onderliggende gevoelens en behoeften. Contact met de “jij” die ermee zit en er last van heeft.

De beste antidoot hiervoor is zelfcompassie. Niet te verwarren met zelfmedelijden. Zelfmedelijden is het zwelgen in negatieve emoties en geen stap verder komen. Zelfcompassie daarentegen omvat het erkennen en valideren van je strijd en alle gevoelens daaromtrent, terwijl je jezelf troost en steun biedt. Het is niet een weeige zelfcompassie waar je slap van wordt. Het is ook geen zwakte of gebrek aan veerkracht dat je zelfcompassie nodig hebt. Het is niet voor losers die geen raad meer weten, zoals sommigen zouden denken.

Zelfcompassie vereist juist moed, kwetsbaarheid en de bereidheid om je emoties en kwetsbaarheden onder ogen te zien. Dit bevordert juist een grotere emotionele kracht en veerkracht. Je kunt steeds grotere teleurstellingen en tegenslagen aan door liefdevolle aandacht te geven aan het gegeven dat het moeilijk voor je is op dit moment. Het opent het hart op momenten dat je geneigd bent jezelf af te sluiten of muren op te trekken. De pijn niet willen voelen, het negeren of jezelf oneindig en zinloos afleiden. Zelfcompassie maakt liefde en begrip mogelijk voor jezelf bij dingen die niet zijn zoals je zou willen dat ze zijn. Je wordt zachter naar jezelf en minder veroordelend. Het is het leven zien zoals het is: niet volmaakt. Jij bent ook niet volmaakt. Je wilt graag de dingen goed doen, je wilt succesvol zijn, geliefd worden, erbij horen, een goede ouder/partner/collega zijn. Zo kwetsbaar eigenlijk, dit mens zijn. En natuurlijk maak je fouten, verkeerde beslissingen, dingen die je wel/niet had moeten doen of die je wilt veranderen in de toekomst. Maar hoe praat je nu met jezelf erover? Kies voor een zachtere benadering.

Het mooie is dat als we leren meer ruimte te geven aan wat we voelen, daar compassievol bij kunnen zijn en ermee in dialoog gaan, hoe meer we liefdevol en geduldig worden naar anderen. De manier waarop je jezelf behandelt, zal uiteindelijk weerspiegelen in hoe je anderen behandelt. Dus als je denkt dat zelfcompassie egoïstisch is, think again. Wees eens lief voor jezelf.27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verdwaald

Comments


bottom of page