top of page
Zoeken
Foto van schrijverKhawla Shehadeh

HALT

Bijgewerkt op: 23 feb.


Wereldvrede kan soms beginnen met een broodje kaas.

Toen ik Mark leerde kennen, 5 jaar geleden, vroeg hij mij of ik naast zo lief eigenlijk ook lastig kon zijn. Tja, gevalletje roze wolk: het is immers haast niet voor te stellen dat je geliefde lastig kan zijn. Gelukkig waren we oud genoeg om beter te weten. Ik vertelde hem dat als ik chagarijnig ben, het meestal aan twee dingen kan liggen: Of het is dat ik honger heb en snel iets moet eten of het is dat ik moe ben en slaap nodig heb. Sindsdien is het precies zo gegaan. Het grappig is dat hij het op den duur ook bij zichzelf is gaan herkennen. Als hij merkt hij dat hij geen beslissing kan nemen of ergens moeilijk over doet dan hoor ik hem opeens binnensmonds mompelen: “ik geloof dat ik iets moet eten”. Hangry dus.

Soms ben je uit je hum, uit je doen. Je kan je vinger er niet op leggen, maar je voelt je niet lekker in je vel. Je wordt ongeduldig, je denkt in doemscenario’s, je wordt ultra sarcastisch of je gaat zeuren over van alles en nog wat. Op zulke momenten, kun je jezelf tot een HALT roepen.

HALT is afkomstig uit de verslavingstherapie en staat voor Hungry, Angry, Lonely, Tired. Het zijn de gemoedstoestanden waarin je je het meest kwetsbaar voelt en zo goed als dagelijks voorbij komen. We vergeten ze door drukte, spanningen en haast soms te herkennen en benoemen terwijl ze ons humeur en heldere blik sterk negatief kunnen beïnvloeden.


Dus de volgende keer dat je tegen je collega, je partner of je kind gaat vitten of dit zojuist hebt gedaan, pas dan de HALT toe. Stop even en reflecteer. Adem een paar keer rustig in en uit en vraag jezelf eerlijk af wanneer je voor het laatst iets (hartigs) gegeten hebt. Misschien dat je standpunt wilt heroverwegen nadat je iets hebt gegeten. Maar als het geen honger is, ga na of je onder de oppervlakte ergens boos/teleurgesteld/geïrriteerd/onzeker over bent en dit nu dreigt af te reageren.

Als je dat ook niet herkent, kijk dan of je je niet stiekem eenzaam voelt. Ook al ben je fysiek misschien niet alleen, dan nog kun je je eenzaam voelen. Bijvoorbeeld als je weinig verbinding ervaart met de mensen om je heen of als je je niet begrepen of geaccepteerd voelt.

En tot slot, voel aan je lichaam of je niet gewoon moe bent. Meestal weet je dat al of herken je het als je kort even de tijd neemt om dit te beseffen. Dat laatste kan je zéker helpen als je gewend bent om altijd maar door te blijven gaan. De vraag of je misschien te weinig uren hebt geslapen, te intensief hebt gesport of al langer aan één stuk aan het werk bent dan je dacht. Mogelijk ook dat er iets anders is dat jouw energie opvreet? Zorgen, een crisis, onbalans op werk of thuis, teveel het gevoel dat er aan je getrokken wordt? Allemaal zaken die hun weerslag kunnen hebben.

Een simpele maar zeer effectieve tip is, voordat je een situatie tot conflict laat oplopen, vraag om een time-out, spreek af het onderwerp later te bespreken. Neem je rust of doe iets ontspannends. Pak een boek, kijk een aflevering van je favoriete programma, doe een dutje of ga lekker vroeg naar bed. Kijk dan daarna of het toch niet allemaal meevalt.

Kortom, als de situatie één van de HALT’s is, dan is er dus iets anders aan de hand dan het lijkt. Je hoeft dus niet te reageren vanuit deze gemoedstoestand. Heb geduld, wees vooral lief voor jezelf. Gun jezelf een beetje slack en zorg op de eerste plaats voor de evidente behoefte. Relax even, doe een dutje, bel een vriend of vriendin, praat over je frustratie. Of neem dat broodje kaas…

Wat het ook is, ga niet verder met wat je aan het doen bent totdat je voor jezelf hebt gezorgd. Dan mag je jezelf feliciteren, want je hebt daarmee bijgedragen aan vrede op aarde, way to go!

Dat was het weer voor deze keer. Ik hoop je snel (weer) te zien, bijvoorbeeld op één van de aankomende Not Another activiteiten.

Tot dan!

Liefs,

Gaula


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page