top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKhawla Shehadeh

Geld & Vrijheid

Bijgewerkt op: 23 feb.De Dalai Lama vertelde eens het grappige verhaal over de tijd dat hij een meerdaagse conferentie had in New York. Elke dag werd hij ’s morgens gereden van het hotel naar de conferentie en ’s avonds weer terug. Onderweg passeerden zij een high-tech winkel met allerlei gadgets die geëtaleerd stonden. Hier reed hij elke dag twee keer langs. Na de derde dag merkte hij een sterke drang om daar te willen kijken om iets te gaan kopen. Hij gaf toe dat hij geen idee had wat de gadgets waren noch waar ze voor dienden, maar hij voelde heel sterk een verlangen om ze te willen aanschaffen.

Zo herkenbaar. Zelfs dingen die je in eerste instantie niet wilde of prima kon negeren, kunnen bij de herhaaldelijke blootstelling opeens objecten van je verlangen worden. In een wereld vol constante reclame en maatschappelijke druk om meer te hebben en nieuwe belevingen te kopen, is er nooit een tekort aan die herhaling. Dus, daar ga je dan…

Als je iets koopt, dan betaal je met geld. Dat kan veel of weinig geld zijn, maar wat is de werkelijke waarde van je aankoop? Ik heb voor mezelf ontdekt dat de waarde van elke besteding beter te vertalen is in termen van tijd. Je moet namelijk werken voor je geld en daar gaat heel veel tijd in zitten. Eigenlijk het grootste deel van je (jonge) leven. Tijd die je ook anders had kunnen besteden: boeken lezen, wandelen in de natuur, met je kind spelen, gitaar leren spelen, staren op je navel. Na een minimum basis-salaris die je nodig hebt om in je onderhoud te kunnen voorzien, is alles wat je daarna verdient een keuze in hoe je je tijd en energie investeert. Elke minuut, elk uur is kostbaar en krijg je nooit meer terug. Dit zijn keuzes die niet lichtzinnig genomen dienen te worden. In feite betaal je iedere aankoop met je vrijheid. Dat is wat het is. Is de uitgave het dan nog waard? Wat geeft jou meer geluk? Dat is even een andere kijk op consumptie die voor mij een eye-opener is geworden.


Geld kan ook vrijheid geven, hoor ik je zeggen. Dat is tot een bepaalde mate waar. Met meer geld kan je een groter huis en een duurdere vakantie permitteren, misschien zelfs eerder stoppen met werken. Maar het verwerven van geld gaat vaak genoeg gepaard met een hoop stress, (faal) angsten, conflicten en gezondheidsklachten. Een mooi gezegde in het Tibetaans luidt: "Je geeft je gezondheid en geluk op voor het verwerven van geld om vervolgens je geld weer uit te geven aan het terugkrijgen van je gezondheid en geluk".


Door deze perspectiefwisseling ben ik mijn aankopen bewuster gaan evalueren. Ik geef prioriteit aan kwaliteit boven kwantiteit en investeer liever in genieten van de gewone ervaringen en betekenis geven aan mijn leven in plaats van aan het verzamelen van geld en spullen. Door mijn tijd te waarderen als een kostbaar goed, kan ik het heroriënteren naar activiteiten en relaties die mijn leven echt verrijken. Daarnaast ervaar ik een ongelooflijke opluchting door los te laten en tegen mezelf te zeggen: "Dit heb ik niet nodig”. Het is een oefening in tevredenheid die veel rust met zich meebrengt. Soms loop ik door een winkel en leg van alles in de mand om te kopen om vervolgens alles weer terug te zetten omdat ik besef dat de vluchtige kick van het willen hebben eigenlijk al voorbij is. Zoals Marie Kondo, de Japanse opruim-guru, de vraag stelt bij alles wat ze in huis heeft: "hoeveel geluk geeft dit mij?" zo doe ik het ook maar dan al voordat ik het heb afgerekend.

Ik vind troost in de natuur, koester zinvolle gesprekken en geniet van momenten van stilte. Ik ben dankbaar om betekenisvol werk te kunnen doen en voor de waardering die ik ervoor krijg. In eenvoud heb ik een groot gevoel van tevredenheid gevonden en een nieuwe waardering voor het huidige moment. Ook duurzaamheid werd hiermee automatisch omarmd. In plaats van spullen weg te gooien bij de eerste tekenen van slijtage, begon ik de kunst van het repareren en hergebruiken te ontdekken. Het herstellen van oude kleren, het repareren van kapotte meubels en het hergebruiken van spullen geeft me een gevoel van voldoening en zelfredzaamheid.

Mindfulness helpt mij enorm op dit pad. Het geeft mij de rust en inzicht om het onderscheid te kunnen maken tussen vluchtige impulsen en echte behoeften. Door dit bewustzijn te cultiveren, kan ik bewuste keuzes maken over hoe ik mijn tijd, energie en middelen wil besteden en ervoor zorgen dat ze in lijn zijn met wie ik wil zijn, wat mij werkelijk gelukkig maakt en wat ik op deze wereld wil bereiken.

Dat wilde ik even met je delen. Ik kijk ernaar uit om jou weer eens op een training, workshop of een relaxdag te zien. Daar word ik oprecht het gelukkigst van. Samen leren, groeien en ontspannen. Zie hieronder een aantal activiteiten op de planning. Kijk op de website voor de volledige agenda.

Lieve groeten, geniet van de zonnige dagen!62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verdwaald

Comentarios


bottom of page