top of page
Zoeken
Foto van schrijverKhawla Shehadeh

Inertia

Bijgewerkt op: 28 apr. 2023


De natuur is niet iets dat buiten ons bestaat, wij zijn een onlosmakkelijk onderdeel van de natuur. Wij hebben de grootste hersenen van alle diersoorten en daarmee kunnen wij abstracte en conceptuele zaken bedenken en waarderen zoals wiskunde, de aandelenbeurs en kunst. Maar als het aankomt op hoe onze psyche werkt, kunnen wij veel herleiden van de natuur om ons heen.


Neem nu het natuurkundige principe van “Inertia”. In het Nederlands wordt het Inertie of Traagheidsprincipe genoemd. Inertia is de eigenschap van zware voorwerpen om de bewegingstoestand die ze hebben, te willen behouden, dus stilstaande voorwerpen blijven graag stilstaan en bewegende voorwerpen blijven het liefst met constante snelheid rechtuit bewegen. Ze komen alleen tot stilstand als een grotere macht hen dwingt.


Even in lekentaal. Inertia is bijvoorbeeld de weerstand die je voelt wanneer je een auto vanuit stilstand vooruit wilt duwen. Deze weerstand is niet het gewicht van de auto: immers wanneer de auto eenmaal aan het rollen is wordt het een stuk lichter om te duwen terwijl het gewicht gelijk is gebleven. De weerstand voor verandering is dus inertia.


En wie herkent dit niet? Je wilt graag een paar kilo’s afvallen, je wilt fitter worden door meer te gaan sporten, je wilt ander werk gaan doen, je wilt een boek gaan schrijven, je wilt je schulden afbetalen. Je zoekt inspiratie op social media, je koopt hardloopschoenen, je praat erover maar intussen gebeurt er helemaal niks. Inertia dus. Het is namelijk zwaar en moeilijk om te veranderen, om patronen te doorbreken en om in actie te komen.

Inertia moet je incalculeren in je veranderplan. Hoe groter en ingrijpender je doelen, hoe overweldigender het kan voelen om eraan te beginnen en hoe meer weerstand je kunt verwachten bij jezelf. Een zeer effectieve manier om inertia te verminderen of helemaal te omzeilen vinden wij in de Japanse Kaizen.


(LEES HIER VERDER VANAF DE NIEUWSBRIEF)


Kaizen is afkomstig uit het Japanse bedrijfsleven, met name de auto-industrie. In de zoektocht naar kwaliteitsverbetering werden medewerkers gevraagd te zoeken naar 1000 kleine verbeteringen die meteen konden worden geïmplementeerd. Bij elkaar brachten deze kleine veranderingen enorme kwaliteitsverbeteringen teweeg die de rest van de wereld versteld deed staan.

In plaats van grote, radicale veranderingen of acties te bedenken om je doel te bereiken, is in de Kaizen de filosofie dat je je beter kunt richten op het dagelijks 1% beter te worden. Elke dag slechts 1% dichter bij je doel te komen. Bedenk de kleinst mogelijke actie die je zou kunnen doen in de richting die je op wilt, zo klein dat die actie absoluut geen weerstand oproept. Om te sporten, vandaag beginnen met 5 keer heen en weer te lopen tussen de keuken en de zitbank. Om een boek te schrijven, beginnen met dagelijks 2 ideeën of gedachten op te schrijven op post-its. Als je wilt afvallen beginnen met 1 x per dag nee te zeggen tegen de snack die jouw afvallen niet bevordert of zelfs door er 1 hapje minder van te nemen. Het lijkt misschien een druppel in de oceaan maar een druppel die continu blijft vallen, heeft de kracht om een krater te boren in een rots.


Elke dag de kleinste actie ondernemen, een actie die geen weerstand oproept, op deze manier kom je uiteindelijk waar je wilt zijn. En als het een dagje niet mee zit, dan is zelfs 0,01% ook goed, blijf vooral doorgaan! Want het mooie van Inertia is dat als je eenmaal in beweging bent, het makkelijker is om in beweging te blijven. Je komt er vanzelf wel, echt!


Wat kan jij op dit moment doen om je 1% te verbeteren of om je beter te voelen?


---

Dank voor het lezen!

Als je het leuk vindt, kijk ook op mijn andere blogs: https://www.notanother.nl/blog

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page