top of page

MINDFULNESS

Mindfulness meditatie is de meest wetenschappelijk onderzochte vorm van meditatie. Uit onderzoek is gebleken dat mindfulness de hersenstructuur en denkpatronen verandert waardoor er langdurige fysieke en emotionele positieve effecten worden ervaren. Dat is de voornaamste reden dat mindfulness zo populair is geworden. Inmiddels wordt mindfulness over de hele wereld beoefend en is het in toenemend mate geïntegreerd in de reguliere gezondheidszorg, psychotherapie en stress-reductie behandeling. 

Mindfulness is bewust aandacht geven aan een focus object met een milde, open en niet oordelende houding. Het is een bewustzijn van de ervaring van het moment met acceptatie. Mindfulness is kijken met een frisse blik en observeren van moment tot moment zonder verwachtingen of oordelen. Het neemt de ervaring precies zoals het ervaren wordt. Op deze manier wordt het leven een vloeibaardere en flexibelere ervaring en minder solide of conceptueel. Ervaren wat zich voordoet zonder de ruis van angst, hoop, en gepieker die ons alleen maar verwijderen van wat zich nu daadwerkelijk afspeelt en wat nu daadwerkelijk ervaren wordt aan gevoel, gedachten, en lichamelijke gewaarwordingen. Simpel gezegd, mindfulness is een remedie tegen het moeilijker maken van het leven dan nodig is en mindfulness maakt dat bijzonder mooie maar ook triviale momenten intenser beleefd kunnen worden. 

 

De 8-weekse mindfulness training
Als gecertificeerde en VMBN-geregistreerde mindfulness coach, bied de klassieke 8-weekse Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training aan. Deze trainingen worden gegeven in sessies van 2,5 uur. Ook online trainingen zijn beschikbaar. Als je belangstelling hebt, kijk dan in de agenda (hieronder) voor de aankomende trainingen of neem contact met mij op.
 
Zorgverzekeraars
Mindfulness is zo effectief, dat er zelfs zorgverzekeraars zijn die deze training (deels) vergoeden. Met name deze Mindfulness-Based Stress Reduction training indien gegeven door een VMBN-geregistreerde trainer zoals met deze training het geval is.  Klik hier om te checken of jouw zorgverzekeraar deze mogelijkheid aanbiedt.
 
Werkgevers
Vraag bij jouw werkgever na of  deze de training deels of misschien helemaal voor je wil vergoeden. Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Van de werknemers heeft 1 op de 7 burn-out klachten. Gezondheidsbevordering is in organisaties een prioriteit daar ziekteverzuim een enorme kostenpost is voor bedrijven. Mindfulness draagt bij aan veerkracht en dus aan een betere gezondheid.


 

Wekelijkse meditatiesessies

Op dinsdagavond van 19.30 tot 21.15 uur kun je deelnemen aan de wekelijkse meditatiegroep. Deze groep is bedoeld voor degenen die enige ervaring hebben met meditatie en steun zoeken voor een regelmatige beoefening. Je kunt elke week beginnen.

Oefenen in een groep heeft vele voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat je daadwerkelijk de tijd neemt om te komen en aanwezig te zijn, zodat je een moment creëert in jouw week om diep te ontspannen en het bewustzijn naar binnen te brengen. Een avondje om uit de dagelijkse operationele modus van doen en in het zijn te stappen. Een ander voordeel van het oefenen in een groep is dat het veel gemakkelijker is de geest te concentreren wanneer je omringd bent door anderen die ook mediteren. Minder verleidingen voor de geest om afgeleid te worden en halverwege de meditatie naar de telefoon te grijpen, bijvoorbeeld. Bovendien is er ook een sociaal aspect. Het is zo'n safe space waar we (optioneel) kunnen delen over hoe het gaat, elkaar kunnen steunen, en samen inspiratie kunnen opdoen.

 

In deze sessies, kun je een verscheidenheid aan mediaties (zittend, liggend, lopend, yoga) en ademhalingsoefeningen verwachten om de geest tot rust te brengen en het lichaam zichzelf te laten herstellen. Ook zoeken we inspiratie uit citaten, gedichten, verhalen en hebben we korte en respectvolle gesprekken over de verschillende interpretaties. Deelnemers vertrekken hoofdzakelijk met een gevoel van lichter zijn, ontspannen lichaam en geest en een geïnspireerd gevoel.

AGENDA

OVERIGE DIENSTEN

Als je bij mij een workshop of een mindfulness training hebt gevolgd, dan is er de optie om dit op te volgen met een individuele coachingstraject gespitst op een thema waar je aan zou willen werken. 

Ik bied ook korte workshops aan met verschillende thema's en onderwerpen. Deze zijn erg krachtig voor het ontwikkelen en bevorderen van zelfexpressie, communicatie, innerlijke vrede, veerkracht en zelfvertrouwen. Laat jij je inspireren om anders te kijken naar jezelf, je leven en situatie.  

bottom of page