
Verbindende Communicatie
Je partner komt weer eens te laat thuis. Je hebt gewacht met eten, en de frustratie bouwt zich op. Je snauwt: "Je bent altijd te laat! Je geeft helemaal niets om mij!" Je partner zucht, draait met de ogen en mompelt iets verdedigd. De spanning loopt op. Weer een avond verpest.
Stel je nu dit voor:
"Ik had me verheugd op samen eten. Toen je later thuiskwam dan ik verwachtte, voelde ik me teleurgesteld, omdat ik behoefte heb aan aandacht en verbinding. Kunnen we samen kijken hoe we onze avonden zo kunnen plannen dat het voor ons allebei werkt?"
In plaats van verwijten ontstaat er helderheid en neem ik verantwoordelijkheid voor mijn gevoelens. In plaats van een ruzie, ontstaat er een gesprek. Dit is verbindende communicatie in actie: een manier om jezelf eerlijk te uiten, te weten hoe je kunt vragen om wat je nodig hebt zonder beschuldigingen, en de verbinding met de ander te behouden.
Wat is verbindende communicatie?
Ontwikkeld door psycholoog Marshall Rosenberg, is verbindende communicatie een eenvoudige maar krachtige methode die je helpt om:
-
Jezelf te uiten zonder de ander in de verdediging te duwen
-
Te luisteren op een manier die verbinding creëert in plaats van conflict
-
De werkelijke behoeften achter emoties te herkennen
-
Te verschuiven van verwijt en frustratie naar begrip en samenwerking
De meeste conflicten gaan niet over wat er wordt gezegd, maar over wat eronder ligt: onvervulde behoeften. Alles wat we doen of zeggen, doen we om een behoefte te vervullen. Behoeften zijn als een drijvende kracht, een levensenergie in ons. Om te begrijpen waarom we ons op een bepaalde manier voelen, moeten we eerst onze behoeften herkennen. Verbindende communicatie helpt om deze behoeften bloot te leggen en op een manier te uiten die relaties versterkt in plaats van beschadigt.
Waarom is het nodig?
-
Miscommunicatie zorgt dagelijks voor afstand en frustratie.
-
Een collega negeert je idee in een vergadering
-
Een kind weigert een simpele opdracht op te volgen
-
Een leidinggevende geeft last-minute deadlines zonder overleg
-
Een familielid lijkt je inzet niet te waarderen
Op zulke momenten nemen emoties het over en we reageren af in plaats van bewust te handelen vanuit inzicht in wat er echt speelt. Door te onderzoeken wat er in mij leeft, begrijp ik beter hoe ik deze kan uiten en aangeven wat ik nodig heb. Daarbij krijg ik meer de ruimte om echt te horen wat de ander probeert te zeggen. Verbindende communicatie is meer dan een techniek. Het is een ander bewustzijn. Een bewustzijn van geven om, van gelijkwaardigheid en van verbinding. Het helpt je om minder reactief te zijn, en te bewegen van oordelen naar begrip, en van conflict naar samenwerking.
Hoe werkt het?
De kern van verbindende communicatie bestaat uit vier stappen:
1. Observatie – Wat gebeurt er feitelijk?
2. Gevoel – Hoe voel ik mij daarbij?
3. Behoefte – Wat is belangrijk voor mij?
4. Verzoek – Wat zou het beter maken?
Deze aanpak nodigt uit tot een open gesprek. Het is simpel, maar niet altijd makkelijk ;)
Wat verandert het in je leven?
-
Meer helderheid en zelfvertrouwen in gesprekken
-
Minder stress en frustratie in moeilijke momenten
-
Diepere en betekenisvollere relaties
-
Duidelijkere grenzen zonder schuldgevoel Betere samenwerking op het werk en thuis
Waarom is het belangrijk in organisaties?
Goede communicatie is essentieel voor een gezonde werkcultuur. Zonder dat ontstaan misverstanden, spanningen en verlies van motivatie.
-
Productievere vergaderingen door duidelijke, respectvolle gesprekken
-
Sterker leiderschap dat luistert en inspireert
-
Betere samenwerking met minder conflict en meer afstemming
-
Hogere werktevredenheid doordat medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen
Wanneer mensen zich begrepen voelen, ontstaat er meer betrokkenheid, samenwerking en innovatie. Verbindende communicatie maakt werkplekken en relaties menselijker en effectiever. Het is een vaardigheid die iedereen kan leren en die leidt tot sterkere verbindingen en een vervullender leven.
"Het grootste deel van mijn volwassen leven weet ik dat ik moeite heb met communicatie als ik gefrustreerd of geïrriteerd ben. Ik zou uithalen, anderen de schuld geven en uiteindelijk onnodige conflicten en ongeluk creëren – en dat wil ik allemaal niet. Daarom vroeg ik mij af: “Wat kan ik anders doen?”
Toen ontdekte ik online geweldloze communicatie (NVC) en dacht: ‘Laten we dit eens proberen.’ Ik zocht NVC-coaches in mijn omgeving en vond Gaula. Omdat ik het niet goed doe in groepsverband, was ik specifiek op zoek naar privécoaching. Haar website trok mijn aandacht en na een intakegesprek besloten we om samen te werken. Ze stuurde mij een persoonlijk coachingvoorstel en we begonnen aan een traject van vijf sessies van twee uur.
De sessies waren boeiend en zelfs als we moeilijke onderwerpen behandelden, voelden ze nooit uitputtend. Sterker nog, ik voelde me na elke sessie energiek en opgewekt.
Wat de meeste indruk op mij maakte, was Gaula’s vermogen om precies te begrijpen wat ik nodig had en waar ik heen wilde, zelfs als ik het zelf niet volledig kon verwoorden. Ze leek te weten wat ik moest leren, vaak voordat ik het zelfs maar wist.
Ik heb er zin in om de vaardigheden die ik heb geleerd verder te oefenen. Het heeft een transformatief effect gehad, niet alleen in de manier waarop ik communiceer en met anderen omga, maar ook in de manier waarop ik mezelf zie." - Florian Obser
AGENDA
OVERIGE DIENSTEN
