top of page
Young pretty joyful brunette woman meditating on table surround work stuff and flying pape

Mindfulness op het werk

Wat is Mindfulness?

In de natuur ontstaat een stressreactie bij gevaar. Het lichaam maakt stoffen aan die de hartslag verhogen, de alertheid vergroten, de visie vernauwen (extreme focus), en die alle overige processen zoals de spijsvertering tijdelijk on-hold zetten. Dat is een gezonde reactie als een leeuw voor je neus staat maar ook als je je opmaakt voor een belangrijke presentatie bijvoorbeeld. Stress is een onderdeel van onszelf willen uitdagen, het hebben van ambities en doelen. Niks slecht aan. Het wordt alleen een probleem op het moment dat er geen of te weinig herstelperioden zijn. In de natuur gaan dieren al vrij snel na een achtervolging door met rustig grazen en rusten. Wij niet. Wij gaan malen en piekeren en zelfkritiek geven. Het helpt nog eens niet dat onze werkzaamheden vaak op mentale vlak zijn. Wij raken de adrenaline fysiek niet kwijt in het fight/flight-moment met als gevolg dat wij constant in de stress-modus blijven hangen. 

 

De sleutel voor herstel van de natuurlijke balans in het lichaam en geest is aandacht. Mindfulness is de vaardigheid om met aandacht te leven. Aandacht maakt mensen bewuster van situaties, gedachten, gevoelens, patronen en valkuilen. Je leert de fysieke en emotionele reacties op spanning te herkennen en er anders mee om te gaan om (verergering van) klachten te voorkomen. Door mindfulness oefeningen krijg je inzicht in hoe stress en spanning in het algemeen en bij jou specifiek werken en hoe kun je daar gezond mee om kunt gaan.

 

Voordelen Mindfulness op het werk

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de officiële mindfulness training (MBSR) laat zien dat de negatieve ervaring van stress vermindert en zorgt dat deelnemers beter kunnen omgaan met werkdruk en spanning. Mindfulness kan dus de persoonlijke effectiviteit en het functioneren van werknemers verbeteren. Positieve effecten van mindfulness zijn:

 • Een betere mentale en emotionele fitheid

 • Meer plezier in het werk en motivatie

 • Meer kalmte, focus en een betere concentratie

 • Minder verzuim door stressgerelateerde klachten

 • Verbetering communicatie en samenwerking

 • Meer creativiteit en probleemoplossend vermogen

 • Betere prioriteitstelling en meer overzicht

 

Trainingen:

 1. Een van de 8-weekse Mindfulness-Based Stress reduction trainingen met een open inschrijving. Zie agenda.

 2. Incompany mindfulness training voor een bepaalde periode. Dit kan variëren van een training in 1-2 dagen over het omgaan met werkdruk, interne verwachtingen managen en grenzen bewaken tot een training verspreid over een aantal weken (4-8 weken) met een wekelijkse sessie dat van 1 uur tot 2,5 uur waarbij de vaardigheden van mindfulness en de toepasbaarheid ervan op het werk wordt geleerd en heel veel ermee geoefend. 

 3. Korte workshop voor ontspanning, de aandacht naar binnen keren en uit het hoofd te stappen. Als onderdeel van een congres, symposium, beurs of een personeelsevenements zoals een heidag of een teambuildingsactiviteit. Goed voor de afwisseling, als intermezzo of als optie op een dag waar veel impulsen en informatie is. Het kan de boodschap van het bedrijf aan de werknemers over het belang van voldoende afwisseling tussen spanning en ontspanning in (werk)dag mooi illustreren en kracht bijzetten. Een workshop kan al vanaf 30 minuten.

 4. Wekelijkse mindfulness-moment online of live. Dit zijn korte sessies die in bijvoorbeeld in een lunchpauze aangeboden kunnen worden. Deze helpen om gedurende de werkdag een moment van ontspanning te kunnen creëren voor medewerkers. Even uit het hoofd stappen en in het hier-en-nu te landen om vervolgens met vernieuwde energie en kalmte het werk te hervatten.

 

Resultaat:

Hoe langer de training en de oefengelegenheid is, hoe meer mindfulness geïntegreerd kan worden en de resultaten blijvend zullen zijn. Dit zijn een aantal resultaten die je zou kunnen verwachten:

 • Je ervaart meer kalmte en hebt daardoor meer ruimte om prioriteiten te stellen en beslissingen te nemen.

 • Bewustere keuzes maken, doordat je meer zicht hebt op je eigen grenzen en patronen.

 • Beter je grenzen herkennen en bewaken om evenwicht te behouden.

 • Gezonder omgaan met stress en druk en zo je vitaliteit op peil houden.

 • Met meer aandacht voor jezelf en de ander en daarmee effectievere gesprekken voeren.

 • Makkelijker schakelen tussen verschillende situaties en beter focussen.

 • Meer genieten van de kleine dingen op een werkdag.

 

Trainer:

Gaula Shehadeh is een VMBN-geregistreerde Mindfulness trainer (hoogste graad). Tevens heeft zij een universitaire Master in bedrijfswetenschappen en een bachelor in Culturele Antropologie. Zij kan goed meedenken en inleven in de verschillende belangen en dynamieken binnen het bedrijf/organisatie en hoe een gezonde bedrijfscultuur te cultiveren die managers en medewerkers ondersteunt om zich optimaal, duurzaam en met plezier te blijven inzetten.

 

Tarieven:

De tarieven zijn afhankelijk van wat je zoekt en wenst maar ook van de doelgroep en soort organisatie. Voor stichtingen en non-profit organisaties worden er lagere tarieven gehanteerd. Voor elk (redelijk) budget is er iets moois op te zetten. Neem gerust vrijblijvend contact op om samen te kijken naar een passende oplossing waar het bedrijf/organisatie en de medewerkers blij van worden. 

 

Contact:

info@notanother.nl

06-24234694

bottom of page